Kansallispukujen suosio on kasvanut jälleen

Suomessa kansallispuvut ovat siitä harvinaisia, että niiden käyttö ei ole rajattu omaan paikkakuntaan. Tietenkin moni yhä valitsee pukunsa oman kotikuntansa tai synnyinkuntansa mukaan, mutta puvun voi myös valita omien mieltymysten mukaan. Tämä rohkaisee ihmisiä, sillä on aina mukavampi käyttää pukua, joka istuu omaan makuun.

Kansallispuvun valmistaminen vie aikaa

Koska oman suosikkipuvun löytäminen kirpputorilta voi olla hankalaa, moni päättää tehdä itse pukunsa. Perinteisesti nuoret naiset ovat neuloneet omat kansallispukunsa ja perheen naiset ovat tehneet myös miesten puvut. Puvut ovat olleet arvokkaita juhla-asuja, joita on käytetty esimerkiksi häissä, elonkorjuujuhlissa ja muissa merkittävissä tapahtumissa. Nykyisinkin kansallispukuja voi virallisen pukukoodin mukaan käyttää näin; arvokas puku kelpaa jopa frakkijuhliin. Monet saattavatkin muistaa Tarja Halosen kantaneen muinaispukua kerran linnanjuhlissa.

Nykyisin harvoissa perheissä osataan valmistaa kankaita kansallispuvuista puhumattakaan, joten halukkaat harrastajat menevät kansanopistojen kursseille tai oppivat ammattilaisilta. Kursseilla saatetaan jopa kutoa kankaita pukua varten. Perinteisesti kansallispuvussa on aina yhdistetty sekä käsintehtyjä että teollisia materiaaleja; 1800-luvulla teollisia materiaaleja pidettiin arvokkaina. Osa kankaista edelleen tilataan valmiina ja osa kudotaan itse.

Moniin pukuihin kuuluu lisäksi monimutkaisia kirjailuja ja yksityiskohtia. Esimerkiksi päähineet kuten tykkimyssyt ja hunnut voivat olla hyvin monimutkaisia valmistaa. Moni tilaakin ne ammattilaiselta – itse tekeminen voi olla turhauttavaa ja jälki huonoa, jos käsitöitä ei ole paljon harrastanut. Arvokas päähine kruunaakin usein asun.

Kansallispuku on arvokas

Puvun voi myös tilata käsityön ammattilaiselta tai kansallispukuihin erikoistuneelta yritykseltä. Jos sen tilaa yksityishenkilöltä, kannattaa varmistaa, että henkilö on ammattilainen, sillä muuten työn jälki ja laatu eivät välttämättä vastaa odotettua tasoa. Ammattilaiskäsityöläiset maksavat veronsa ja toimivat yrittäjinä.

Kokonaisen puvun tilaaminen ei ole koskaan halpaa, mutta hinnat myös riippuvat puvusta. Mitä enemmän puvussa on kirjailuja ja erikoisia materiaaleja, sitä kalliimmaksi sen hinta tulee. Puvun materiaalit voi myös tilata valmiina pakettina, tai voit valmistaa itse osan osista ja tilata osan. Näin hinta tulee hieman halvemmaksi.

Kannattaa noudattaa puvun hoito- ja säilytysohjeita, jotta se säilyy pitkään. Kansallispuku voi säilyä jopa tuleville sukupolville oikein hoidettuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *