Korinpunontaa voi harrastaa vaikka omatoimisesti

Korinpunonta on ollut tärkeä taito lähes kaikkialla maailmassa. Perinteisesti koreihin on laitettu niin ruokatarpeita, polttopuita kuin vastasyntynytkin. Nykyisin koreja ja säilytyslaatikoita saa ostettua niin halvalla kaupasta, että korinpunonta on pitkälti unohtunut. Ihmisten mielestä korit ovat silti esteettisesti miellyttäviä, ja niille on jonkin verran kysyntää vielä nykyäänkin. Harva enää laittaisi vauvaansa koriin, mutta lemmikkipeteinä koreja kuitenkin yhä käytetään.

Materiaaleja on monia

Suomessa perinteisimmät korit lienevät päre- ja pajukorit. Molempia materiaaleja on riittämiin suomalaisessa luonnossa, joten ne ovat luontevia materiaaleja korinpunontaan. Niitä on myös helppo työstää joustavuutensa ja kestävyytensä vuoksi. Päreiden tekeminen on kuitenkin hieman haastavampaa ja osaajia on nykyisin vähemmän.

Päreet saadaan yleensä koivusta, mutta monissa muissa maissa niitä tehdään myös esimerkiksi kastanjapuista. Puunrunko sahataan sopivan mittaisiin osioihin, jotka tuoreena halkaistaan puoliksi kirveellä. Sitten puolikkaista voidaan lohkoa omaan tarkoitukseen sopivan paksuisia päreitä, joita voidaan käyttää myös esimerkiksi kattojen tekemiseen, jolloin ne ovat yleensä paksumpia, toisin kuin pärekorin ohuet päreet.

Myös vihvilät ovat yleinen materiaali korien valmistuksessa. Vihvilöitä on maailmanlaajuisesti erilaisia. Monet korinpunojat tilaavat vihvilänsä valmiina, sillä aikaa esimerkiksi pajun keräämiseen ei välttämättä ole, ja vihvilä on halpa materiaali. Ne tulevat useimmiten Thaimaasta tai Aasiasta, vaikka paikallisia vihvilälajeja on lähes joka puolella maailmaa.

Korinpunonta on rauhoittavaa

Korinpunonnassa on useita tekniikoita, joten siinä voi kehittyä ja oppia lähes loputtomasti. Punonta myös antaa hyvät mahdollisuudet omien luomusten kehittelyyn ja improvisaatioon. Korien muotoja ja yksityiskohtia voi muunnella lähes loputtomasti ja niitä voi tehdä useisiin eri käyttötarkoituksiin, kuten matalia koreja hedelmille, neliön muotoisia matalia koreja toimistotarvikkeille, erittäin syviä ja suuria koreja likapyykille, vahvoja koreja polttopuille, ilmavia koreja sienestystä varten, matalia koreja hyvällä kahvalla kasvimaan antimia varten sekä matalia ja laajoja koreja lemmikin nukkumapaikaksi.

Materiaali on valittava korin vaatiman vahvuuden mukaan. Esimerkiksi vihvilöitä on eri vahvuisia, joten niistä voi tehdä sekä pieniä että isoja koreja. Päreet taas sopivat parhaiten isojen ja keskikokoisten korien valmistukseen. Paju on hyvä materiaali keskikokoisia koreja varten. Lisäksi on ohuempia materiaaleja, joilla voi tehdä pieniä ja keskisuuria koreja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *