Korsnäsinpaita on todellinen taidonnäyte

Kansainvälisestikin tunnettu korsnäsin villapaita perustuu pitkäaikaisiin perinteisiin Korsnäsissä. Paikkakunnalla perinnettä vaalitaan edelleen. Paidan teko ei ole helppoa, sillä siinä on paljon värejä ja yksityiskohtaisia kuvioita. Kyseessä onkin lähinnä käsityöläisen onkin lähinnä taidonnäyte.

Paita levisi 1800-luvulla

Virkkaus yleistyi Suomessa, ja jotkut keksivät soveltaa sitä aiemmin neulomalla valmistettuihin paitoihin. Korsnäsin paita valmistetaan osittain virkkaamalla ja osittain neulomalla, jolloin saadaan mielenkiintoinen yhdistelmä erilaisia kuvioita ja tekstuureja. Vaikka kyseessä oli muodikas uutuus, paita jäi perinteeseen.

Korsnäsin paitaa pidetään sekä kansallisena että paikallisena ja suomenruotsalaisen kulttuurin taidonnäytteenä. Paita on saanut paljon julkisuutta, ja niitä on myös näytillä useissa museoissa. Käsityöperinne on jo jatkunut yli 150 vuoden ajan. Monipuolistumista siinä on kuitenkin tapahtunut, sillä alun perin korsnäsinpaitoja pidettiin lähinnä miesten pyhävaatteina ja ne miellettiin osaksi kansallispukua. Niitä tehtiin myös lapsille ja lahjoitettiin tärkeille ihmisille, kuten opettajille, papeille ja sukulaisille.

Ajan saatossa naiset ovat myös alkaneet käyttää paitoja ja käyttävät niitä jo enemmän kuin miehet. Nykyisin niitä saatetaan käyttää tavallisen villapaidan tapaan. Paidat ovat herättäneet kiinnostusta ulkomaillakin, ja niitä on nähty esimerkiksi kansainvälisillä käsityömessuilla.

Korsnäsinpaidan tekoon löytyy apua

Korsnäsinpaidan tekoa on helpointa oppia, mikäli asuu rannikkoseudulla. Siellä kursseja ja työpajoja järjestetään edelleen säännöllisesti. Vanhat osaajat jakaavat osaamistaan ahkerasti nuorille, ja etenkin käsityöläiset ovat kiinnostuneita haastavan paidan valmistamisesta. Aiheesta löytyy myös paljon kirjallisuutta.

Paidat valmistetaan villalangasta neulomalla ja virkkaamalla. Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, minkä vuoksi paita kiinnostaakin käsityön harrastajia. Kurssi on tyypillisin tapa oppia tekemään paita, ja siellä se onkin helpompaa. Kokeneet mestarit auttavat huomaamaan virheet ja oppimaan tehokkaimmat työtavat helpommin. Jos käsitöitä ei ole harrastanut paljon, kannattaa kurssille osallistuminen erityisesti.

Paitoja on alunperin myös valmistettu yhteistyönä, mikä auttaa valmistusprosessiin oppimista. Paidoissa on jonkin verran variaatioita, mutta niitä kaikkia yhdistää runsas, värikäs kirjonta. Jossain saattaa olla helmassa ihmishahmoja tai kukkia, osassa punaisella kirjottua metsää. Korsnäsinpaidat ovat myös inspiroineet tekemään samankaltaisia neulemekkoja, neuletakkeja ja jopa lapasia. Upeat kuviot ja värit sekä kahden tekniikan yhdistäminen takaa ainutlaatuisen jäljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *