Neulakinnastekniikka ei purkaannu

Tuhansia vuosia vanha neulakinnastekniikka on ollut käytössä monissa eri kulttuureissa. Tekniikalla on tehty muutakin kuin kintaita, mutta Suomessa sitä on käytetty yleisimmin kintaiden tekoon, sillä tekniikalla saa aikaan tiivistä ja kestävää kudosta. Nykyisin neulakintaan teko on harvinaista, mutta moni harrastaja on kiinnostunut perinteisestä tekniikasta uudelleen.

Neulakinnas oli kaikista yleisin tekniikka

Suomessa tekniikkaa on käytetty ainakin keskiajalta saakka. Ennen 1600-lukua se oli ainoa käytetty tekniikka kinttaiden ja sukkien valmistukseen, sillä neulominen ei ollut vielä saapunut Suomeen. Tekniikalla valmistettiin myös siivilöitä ja myssyjä. 1600-luvun jälkeen alettiin myös neuloa laajalti, mutta neulakintaat säilyttivät kuitenkin suosionsa – ehkä juuri kestävyyden vuoksi. Neulakinnas ei myöskään purkaudu, ja se on melko helppo korjata.

Itä- ja Pohjois-Suomessa neulakinttaita on valmistettu aina 1950-luvulle saakka laajalti. 50-luvun jälkeen tekniikan suosio on vähentynyt merkittävästi ja neulomisen suosio kasvanut. Osaajia löytyy silti yhä, ja tarvikkeitakin myydään monissa paikoin.

Tekniikan opettelu ei ole välttämättä helppoa

Kinnasompelu on perinteisesti opetettu sukupolvelta toiselle, sillä sen oppiminen on aina helpompaa kädestä pitäen. Tekniikka on kolmiulotteinen ja siinä hyödynnetään vasemman käden peukaloa (vasenkätiset oikean käden). Nykyisin sitä voi kuitenkin myös koettaa opetella esimerkiksi nettivideoiden avulla.

Suomessa on käytetty ainakin kolmea erilaista neulontatekniikkaa, joista on lisäksi erilaisia muunnoksia. Eri alueilla on käytetty eri tekniikoita, joten esimerkiksi länsi-suomalaisille itäiset tekniikat ovat saattaneet olla aivan tuntemattomia.

Neulakinnastekniikkaan tarvitaan paksuhkoa villa- tai villasekoitelankaa ja kinnasneula, joka on pitkä ja paksu, noin 10cm pituinen puinen, luinen tai nykyään jopa metallinen neula. Puuneulat ovat melko yleisiä, sillä niiden valmistus on helppoa. Puisia neuloja on tehty esimerkiksi katajasta.

Neulatekniikassa kinttaat neulotaan kerroksittain. Tekniikassa käsityö ei voi helposti purkautua, ja purkamisen sijaan työstä saatetaan leikata epäonnistunut osio ja neuloa se uudelleen. Myös kuluneiden esineiden korjaus on tekniikalla melko helppoa.

Kinnasneulotut vaatteet voidaan myös huovuttaa, ja monissa paikoin niin onkin tehty. Tämä lisää niiden kestävyyttä ja tiiviyttä. Neulakintaita on yleensä käytetty pihatöissä talvella nahkarukkasten alla lämmittämässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *