Pirtanauha on pieni ja helppo

Pirtanauhoja on valmistettu Suomessa jo keskiajalta saakka, ja vastaavia tekniikoita löytyy jopa Latinalaisesta Amerikasta saakka. Ennen pirtanauhoja tehtiin lautanauhoja, joiden valmistus oli kuitenkin monimutkaisempaa. Nykyisin pirtanauhoja tehdään paljon vähemmän, mutta esimerkiksi

kansallispukujen valmistuksessa ja muissa

perinteisissä käsitöissä se on edelleen tärkeää.

Nauhapirta on helppo käyttää

Pirtanauhat valmistetaan nauhapirran avulla. Välineelle on kuitenkin monta nimeä; Lounais- ja Pohjois-Suomessa sitä kutsutaan tiuhtaksi ja esimerkiksi Karjalassa siitä on käytetty myös nimeä mytkä. Myös nauhoille on monia nimiä, kuten side, rippunauha tai kilpanen.

Kutominen nauhapirralla on todella kutomista. Nauhapirta on kuin pieni, huomattavasti yksinkertaistettu versio kangaspuista; nauhapirtaan laitetaan käytettävät langat ja lankaa pujotetaan niiden lomaan puisella papelolla. Riippuen nauhan ja lankojen koosta nämä osat voivat olla pienempiä tai isompia. Pirrat on perinteisesti tehty puusta tai toisinaan myös luusta. Malleja on yksinkertaisia ja monimutkaisia, joissa langoille on useita reikiä.

Loimi pirtaan luodaan seinään kiinnitettyjen tappien välissä, ja valmiin loimen toinen pää voidaan kiinnittää seinään tai huonekaluun ja toinen kutojan vyötärölle. Langat pujotetaan vuorotellen pirran rakoihin ja vuorotellen reikiin, ja loimen tulee olla pirran keskellä.

Mahdollisuuksia on paljon

Perinteisesti pirtanauhaa on käytetty vaatteiden ja asusteiden somistamiseen ja koristeluun, mutta nauhoja voi tehdä myös koruiksi ja moniin muihin tarkoituksiin. Niitä voi tehdä ilman kuvioita, yksinkertaisella kuviolla tai monimutkaisella kuviolla. Helpoimpia ovat kuviottomat nauhat. Monimutkaisimmissa malleissa käytetään eripaksuisia lankoja, jotka nousevat taustakuvioista esiin omilla kuvioillaan. Nauhoissa käytetään eri värejä ja kuvioita, joista ehkä vinoneliöt ja ristit ovat oiva esimerkki muutamista tyypillisimmistä kuvioista.

Pirtanauhojen tekoa voi opetella itsekseen kirjojen ja nettivideoiden avulla. Jos osaa venäjää, on netissä hyvin laajasti materiaalia opetteluun, sillä slaavilaiset käyttävät pirtanauhoja myös paljon. Kursseja ja työpajoja voi kuitenkin löytyä kansalaisopistolta. Esimerkiksi kansallispukukurssilta voi löytyä taidon osaajia, jotka voivat auttaa alkuun.

Kun alkuun on päästy, on opettelu jo helpompaa. Pirtoja voi löytää netistä ja käsityöalan kaupoista, mutta myös tilata puutyön osaajilta. Jopa ulkomailta voi löytyä pirtoja edullisesti. Lankoja sen sijaan saa helposti suomalaisista käsityökaupoista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *