Rauman pitsiviikot on unohtumaton kokemus

Raumalla vuosittain järjestettävä pitsiviikko on harvinaisen suuri käsityötapahtuma Suomessa. Kaupunkitapahtuma kerää jatkuvasti enemmän ihmisiä, ja se uudistuu jatkuvasti. Pitsiviikkolla pitsi on koko kansan juttu. Raumalle saapuu viikon aikana festivaalin vuoksi myös ulkomaalaisia vieraita ja esiintyjiä, jotka tuovat oman eksotiikkansa

festivaaliin.

Rauma tunnetaan pitsistä

Pitsinnypläyksellä on pitkät perinteet Raumalla; historiallisista lähteistä ensimmäiset viittaukset löytyvät 1740-luvulta, jolloin nypläys oli jo niin perinteistä, että sitä pidettiin teollisuutena. Raumalla perinnettä onkin vaalittu: osaajat ovat järjestäneet kursseja sekä näyttelyitä, materiaalien saantia on helpotettu, oppikirjoja sekä pitsimalleja on julkaistu ja pitsejä on markkinoitu. Pitsinnypläys on pitkäaikainen osa kansanopiston tarjontaa.

Pitsiviikko järjestettiin ensi kertaa vuonna 1971, ja sitä pidetään silloisen matkailulautakunnan puheenjohtajan ideana. Tapahtumaan otettiin alusta asti mukaan musiikkia, tanssia ja laulua, sekä turistikierroksia Vanhaan Raumaan. Festivaali saavutti suuren suosion ja sen jälkeen sitä onkin jatkuvasti kehitetty ja kävijämäärät ovat kasvaneet. Viime aikoina tapahtuman suosiota on kasvattanut etenkin Mustan Pitsin Yö.

Pitsinnypläys on arvostettu taito

Rauma on pitsinnypläykseen ja inspiraation hakemiseen erinomainen paikka. Pitsit ovat kautta aikojen säilyttäneet suosionsa, vaikka nykyään valtaosa onkin teollisesti valmistettuja. Käsityönä tehtyä pitsiä näkee enää yleensä kansallispuvuissa ja muissa perinteisissä käsitöissä. Pitsiä sen sijaan käytetään yhä paljon naisten alusvaatteissa, mutta myös muotivaatteissa.

Nypläyksessä puisiin nypylöihin kiinnitettyjä lankoja solmitaan ja palmikoidaan yhteen. Suomessa kuuluisaa pitsiä tulee Rauman lisäksi Orimattilan Heinämaasta sekä Karjalasta, jossa karjalaiset nyytingit kelpasivat jopa kansainväliseen kauppaan.

Nypläystä voi nykyään kokeilla erilaisissa käsityöseuroissa. Tekniikan avulla voidaan valmistaa pitsinlisäksi myös tyynyjä ja vaippoja; ennen sen avulla on tehty myös erilaisia somistuksia käyttöesineisiin ja asusteisiin. Nypläyksen perusteet voi opetella kätevästi myös kirjallisuuden tai videoiden avulla.

Nypläystä varten tarvitaan:

  • Nypylät, jotka ovat tavallisesti puisia puikkoja, joiden ympärille lanka kierretään.
  • Nypläystyyny, joka toimii nypläyksen alustana. Yleensä puoliympyrän muotoinen ja pyörivällä rullalla varustettu.
  • Lanka. Yleensä käytetään pellavalankaa, joka on vahvaa ja kiiltävää.
  • Mynsteri eli malli; paperi tai pahvi, joka kiinnitetään nypläystyynyyn. Mynsterissä on reiät nuppineulojen paikoilla.
  • Nuppineuloja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *